21 Ekim 2009 Çarşamba

Diyette başarıya götüren stratejiler

http://kadinolmak.com/resimler/diyet05.jpg

Bir diyetin başarısının sürekliliği için yaşam tarzınızda ve alışkanlıklarınızda kalıcı değişimler yapmanız gerekir. Sadece birkaç hafta ve hatta birkaç ay sağlıklı şeyler yemek ve egzersiz kesinlikle yeterli değildir. Bu davranışları yaşam tarzı haline getirmelisiniz

Kalıcı değişim gerekir

Kilo verme düşlerimizi gerçeğe çevirmek birçoğumuzun çeşitli nedenlerle ulaşamadığı bir hedef. Hızlı ve kolay kilo verdirme iddiasında olan sayısız moda diyet ve kilo verme programını duymuş ve uygulamış olabilirsiniz ama buna rağmen kilolarınız yerinde sayıyor ya da artıyorsa belki gözden kaçırdığınız bazı önemli noktalar var demektir. Bir diyetin başarısının sürekliliği için yaşam tarzınızda ve alışkanlıklarınızda kalıcı değişimler yapmanız gerekir. Aslında işin kalori hesabı kadar önemli bir yanı da beynimizde bazı şeyleri değiştirmektir. Bunu sağlamak için de belirli stratejilerle yola başlayın:

1-Öncelikle gerçekçi bir hedef belirleyin.

Yeni diyet ve egzersiz planınızdan beklentilerinize karar verirken gerçekçi olun. Sağlıklı kilo kaybı için haftada 0.5 - 1 kilogram olacak şekilde yavaş adımlar belirleyin. Zira sizi başarıya götürecek olan şey, ulaşılması güç olan yüksek hedefler belirlemek değil, hedeflere ulaşabilmek için gerekli alışkanlıklarınızı değiştirmektir.

2-Yediklerinizi ve içtiklerinizi kaydetmek için küçük bir not defteri edinin.

Gün içerisinde her yerde yanınızda taşıyabileceğiniz küçük bir not defteri, işte, alışverişte, otobüste, hatta bir doğum günü partisinde bile fark etmeden ne kadar gereksiz kaloriler aldığınızı size ayna misali gösterecektir. Bütün gün yediklerinizi ve içtiklerinizi tek tek kayıt altına alın.

3-Öğünlerinizi planlayın.
Bugün akşam yemeğinde bir davete mi katılacaksınız, davete gitmeden önce, mesela saat 6 gibi, biraz atıştırsanız da davete boş bir mide ile açlıktan gözü dönmüş şekilde gitmeseniz. Yoksa öğleden sonra çaya mı davet edildiniz, öğle yemeğini sebze yemeği veya salata, esmer ekmek ve yoğurt ile biraz hafif geçirebilirim gibi öğünlerinizi bir plan içerisinde yiyin.

4-Çevrenizdekilerden destek alın.
Kendi davranışlarınızın sorumluluğunu üstlenmeniz kilo vermenize yardımcı olabilir. Ama bu, tabii ki her şeyi tek başına yapmanız anlamına gelmez. Gerektiğinde sizi teşvik edebilecek eşinizden, ailenizden ve dostlarınızdan destek alın.

5-Kararlı olun
Kalıcı kilo verme işi, zaman ve çaba harcamayı gerektirir. Belirlediğiniz hedefe odaklanmalı ve yaşam boyu süren bir kararlılıkla yaşam biçiminizde kalıcı değişiklikler yapmaya hazır olmalısınız. Diyetisyeniniz size kilo verme yolculuğunda yol gösterecektir, ancak o yolda yürümek sizin işinizdir.

6-Sağlıklı besinlerin tadına varın.
Kilo kaybını teşvik eden yeni bir yeme tarzı, toplam kalori alımınızı azaltmanız anlamına gelir. Ama kalorileri azaltmak demek yemeklerin lezzetinden, doyumdan veya yemek hazırlama zahmetinden vazgeçmeniz anlamına gelmez. Sizin için sağlıklı olan besinlere odaklanın. Daha fazla sebze, meyve ve tam tahıl tüketmek kalori alımınızı düşürmenin yollarından biridir. Bunların çeşitliliğini artırarak yeni lezzetler keşfedebilirsiniz.

7-Aktif olun
Günlük beslenmenizden 500 kalori kesmeniz haftada yarım kilo vermenize yardımcı olabilir: 3,500 kalori 0.5 kilogram yağa eşittir. Bir de buna düzenli bir fiziksel aktivite eklerseniz kilo kaybınızı artırabilirsiniz. Vücut yağını yakmanın en iyi yollarından biri de haftanın çoğu günlerinde kararlı aerobik egzersiz yapmaktır. Egzersizle birlikte hem hafifleyecek hem de kendinizi daha zinde hissedeceksiniz.

8-Alışkanlıklarınızı değiştirin
Sadece birkaç hafta ve hatta birkaç ay sağlıklı şeyler yemek ve egzersiz kesinlikle yeterli değildir. Bu davranışları yaşam tarzı haline getirmelisiniz. İlk planda sizi kilolu yapan hatalı davranışları belirleyip, bunları sağlıklı olanları ile yer değiştirmelisiniz. Yaşam tarzı değişiklilerine yeme alışkanlıklarınızı ve günlük rutininizi gözden geçirerek başlayabilirsiniz.


Kimi zaman karşılaştığınız geçici başarısızlıklar sizi yıldırmamalıdır. Her gün hatta her öğün taze bir başlangıçtır. Hayatınızı değiştirmeyi planladığınızı unutmayın. Bu da hemen olabilecek bir şey değildir ama sağlıklı bir yaşam tarzına bağlı kalmanın değerli meyvelerini er ya da geç toplayacağınızdan emin olun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder