20 Ekim 2009 Salı

Kilo kaybedeceğim derken sağlığınızı kaybetmeyin

http://www.zamazing.org/imaj/brom4/half-truthsized.jpg

Şişmanlık günümüzde en çok görülen hastalıklardan biridir. Her yaşta çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan bu sağlık problemine çok değişik yollardan çözüm bulunmaya çalışılmaktadır.

Bu yolların en başında da mucize diyetler, şok diyetler, hızlı kilo verdiren diyetler gündeme gelmekte, insanlarda diyetin aynı parmak izi gibi kişiye özgü olduğunu unutarak birkaç yılda aldığı kiloları hemen verme hevesi içerisinde bu diyetlere başvurmaktadır. Fakat sonuç yine hüsran.Peki bu kadar çok diyet listesi ortalıklarda dolaşırken neden hala bu kadar çok insanın kilo problemi var?

Çünkü bu diyetler bir diyet uzmanı tarafından kişiye özgü hazırlanmadığı için başlangıçta hızlı ve sağlıksız kilo verdiren sonrasında da verilen kiloların hızla ve fazlasıyla geri alındığı diyetlerdir. Bu tip diyetler insanların sağlıklarını bozmaktan ve metabolizmalarını yavaşlatmaktan başka bir işe yaramamakta ayrıca zayıflamada psikoloji de çok önemli iken bu durumda kişi ‘ ben bu işi başaramıyorum diyerek’ kendisini daha kötü bir yere getirmektedir. Ciddi derecede çok düşük enerjili diyet zorunda kalınırsa bir hastane ortamında doktor ve diyetisyen gözetiminde belirli bir sürede yapılmalıdır. Bu diyetleri evde kendi başına yapmaya çalışan kişilerde aç kalmanın sonucu kısa sürede sağlıklarını kaybetmeye hatta ölüme kadar gitmektedir.

Sağlıklı kilo vermek isteyen insanlar mutlaka bir uzman ekip tarafından takip edilmelidir. Bu ekipte doktor, diyetisyen gerekirse psikiyatris ve fizyoterpist de olmalıdır. Diyetisyen ise bu ekipteki en önemli kollardan biridir. Doktor hastanın gerekli muayenesini ve tahillerini yapar, diyetisyen ise kişilerin özelliklerine uygun beslenme şekilleriyle kişilerin hedeflenen kiloya ulaşmasını sağlayacak süreci başlatır. Diyetisyenler aldıkları eğitim gereği diyeti kişinin özelliklerine göre ayarlayabilen, kişilere diyet yaptırırken aynı zamanda sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeyi uygulayabilen ve öğretebilen, kilo verme sonucunda da verilen kiloların geri alınması engelleyebilecek şekilde kalıcı davranış değişikliği sağlayabilecek sağlık personelleridir.

Zayıflama programları kişinin yaş, cinsiyet, boy uzunluğu, vücut ağırlığı, fiziksel aktivite düzeyi, kişinin beslenme alışkanlıkları, varsa hastalıkları ve sosyolojik özelliklerine göre enerji, protein-karbonhidrat-yağ-vitamin- mineral içermeli, kişiye yeterli ve dengeli beslenebilme alışkanlığı kazandırmalı ve yavaş ağırlık kaybı ile ( haftalık 0.5- 1 kg ağırlık kaybı) ile bu beslenmenin yaşam tarzı haline getirmesini sağlamalıdır. Ayda 6 kg dan fazla ağırlık kaybı başka sağlık problemlerine zemin hazırlamaktadır. Kişi bu işe kararlı ve isteyerek başlamalı, seneler içerisinde aldığı kiloları da bir anda vermeye çalışmamalıdır. Bu uğurda aç kalmak, aç karna sıcak su-greyfurt suyu-limonlu su-lahana suyu içmek, yosun tabletleri kullanmak, form ve zayıflama çaylarından medet ummak, aşırı ağır egzersiz programlarını uygulamak kişiye faydadan çok zarar vermektedir.

Sonuç olarak zayıflama programı kişiye özel, kişinin yapmak ve yaşam tarzı haline getirmek isteyebileceği, bu diyetle yeterli ve dengeli beslenmeyi alışkanlık haline getirebileceği özellikte olmalıdır.

1 yorum:

  1. Sayın Editör,


    Bu makalenin altında ismimin ve web adresimin kaynak olarak geçmesini talep ediyorum. Aksi bir durumda gerekli resmi yazışmalara başlayacağımı belirtmek isterim.

    Saygılarımla
    Dyt. Reyhan YÖRÜMEZ
    www.onlinediyetisyen.com

    YanıtlaSil